четвртак, 16. децембар 2010.

WikiLeaks I

O Bernaru Kušneru sam pisao u ranijem postu Virusi, crvi i ostala gamad .
Bilo je to krajem februara ove - 2010. godine.
Ponovo sam mu posvetio čitav jedan post Bezočna drskost (Cinicizm) .
Ovo sam pisao početkom maja ove - 2010. godine.
Zatim sam ga pominjao u postu Alleged organ traffickers charged in Kosovo .
Da su moji napisi o njemu kao velikom srbomrscu i prefiganoj lopuži bili ispravni potvrđuje se ovih dana.
To je  više puta potvrđeno u raznim napisima u štampi.
Ponekad, u nekoj zavijenoj formi i na srpskim TV kanalima.
Skoro na svim - bez izuzetka.
Danas (16. decembra) u emisiji B92 Kažiprst, to je na neki način potvrdila i gospođa Rada Trajković.
Tek danas.
A Press je 8. decembra objavio ovaj tekst.
Ako odete na Press-ov Site možete pogledati tekst i komentare.
Evo tog teksta koji je napisao B Božić.

Vikiliks: Srbija može u EU samo ako prizna Kosovo!

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske tražilo je da administracije SAD i EU zajednički stave do znanja Srbiji da nije moguće da postigne pobedu po pitanju Kosova i uđe u Uniju, navedeno je u depeši pomoćnika sekretara za kontinentalnu Evropu Rolana Galaraga, koju je objavio sajt Vikiliks.
1
Prljava igra francuza... Kušner i Jeremić
Galarag zaključuje da će Srbija morati da prizna Kosovo ako želi da uđe u EU i da će Srbi pre prijema morati da reše ključna pitanja sa Kosovom, koja se tiču pravosuđa, policije, carina, saobraćaja, poljoprivrede, kao i sve razlike po pitanju imena i terminologije.Francuski zvaničnik je u depeši poslatoj 22. februara 2010. tražio od SAD i EU da zajednički rade na tome da obeshrabre Srbe da predlože novu rezoluciju UN o Kosovu jer šef srpske diplomatije Vuk Jeremić „izgleda veruje da Srbija može da postigne pobedu po pitanju Kosova i istovremeno uđe u EU".
- Moramo da im stavimo do znanja da to nije istina - napisao je Galarag.
Galarag objašnjava da su „Srbi besni na Francuze" zbog demarša koji je Pariz uputio Beogradu početkom februara, a koji se ticao srpskih planova vezanih za eventualnu novu rezoluciju UN o Kosovu.
- Poslali smo im veoma uverljivu poruku. Srbi su protumačili taj demarš kao veliku promenu u stavu. (EU je do tada zastupala stav da pitanja Kosova i ulaska Srbije u EU nisu formalno povezana.) Nije bilo formalne uslovljenosti. Srbi sada shvataju da bi, ako žele da postanu članica EU, morali da priznaju Kosovo. Rekli smo im da ne želimo još jedan Kipar - naveo je Galarag, aludirajući na činjenicu da je Kipar 2004. ušao u Uniju kao podeljeno ostrvo, čiji severni, turski deo nije pod upravom vlade u Nikoziji.
On, međutim, predviđa da će Srbi najverovatnije ipak predložiti novu rezoluciju UN o Kosovu, dok će SAD i EU biti primorane da se tome suprotstave.
- Srbi će pre nego što uđu u Uniju morati da reše ključna pitanja sa Kosovom koja se tiču, pravosuđa, policije, carina, saobraćaja, poljoprivrede, kao i sve razlike po pitanju imena i terminologije. U tom smislu za Srbiju je najbolje da sarađuje sa Euleksom. Na kraju, međutim, Srbija će morati da prizna Kosovo ukoliko želi da uđe u EU - ponovio je Galarag.
Bivši ambasador Srbije u Francuskoj Predrag Simić kaže da je izašlo na videlo ono čega se naša javnost dugo pribojavala - da je Kosovo uslov za ulazak Srbije u EU.
- Depeša potvrđuje da je formiran zajednički front zapadnih zemalja i članica NATO u pogledu priznanja Kosova. Potvrđeno je ono oko čega se u javnosti dugo spekulisalo, da ne može i Kosovo i EU - ocenjuje Simić.
Spoljnopolitički komentator „Politike" Boško Jakšić kaže da su navodi Galaraga autentičan i verodostojan stav „jer identična poruka je Beogradu upućivana i kroz druge kanale i na mnogo višem nivou šefova diplomatija".
- Ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske Gido Vestervele i Bernar Kušner su to sigurno govorili u susretima sa našim zvaničnicima. Problem je što naši ne žele da prihvataju ono što im ne odgovara - komentariše Jakšić, i upozorava da su pred našom diplomatijom veliki izazovi.
- Ovo je dokaz da od politike „I Kosovo i EU" više nema ništa. To treba shvatiti i u skladu sa tim se ponašati.
Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je juče u Beogradu da ne može da komentariše informacije koje objavljuje sajt Vikiliks, jer su one „neformalne" i njihovu verodostojnost nije potvrdila nijedna zemlja sveta. Jeremić je ponovio da je Srbija čvrsto opredeljena za članstvo u EU i da je to strateški prioritet zemlje, ali je ukazao da priznanje Kosova nije tema „koja se može naći na stolu".
B. Bojić
.........:::..........
Rolan Galarag nije moga slati te depeše iz francuskog Ministarstva spoljnih poslova bez saglasnosti svog šefa.
Naprotiv.
On je samo izvršavao njegova naređenja.

Нема коментара:

Постави коментар